VRANSKO JEZERO
Vransko jezero sa okolnim područjem proglašeno je Parkom prirode kao jedno od rijetkih, gotovo netaknutih prirodnih staništa ptica vodarica, sa izvorima pitke vode te područje osebujnih specifičnosti i bioraznolikosti. Po svom položaju i karakteristikama specifično je u Hrvatskoj ali i na širem europskom prostoru. Ono je zapravo kraško polje ispunjeno vodom i predstavlja kriptodepresiju.
Dominantna karakteristika Parka je Posebni ornitološki rezervat koji je zbog svoje očuvanosti velikog tršćaka na SZ dijelu jezera kao rijetkog močvarnog sustava, velike bioraznolikosti, izuzetne znanstvene i ekološke vrijednosti još 1983. g. dobio taj status te je uvršten u listu važnih ornitoloških područja u Europi (Important Bird Areas in Europe). Među pticama gnjezdaricama nalaze se i četiri vrste ugrožene (rizične) na evropskoj razini i sedam vrsta ugroženih na nacionalnom nivou. Za neke od tih ptica Park prirode Vransko jezero je jedino gnijezdilište u mediteranskom dijelu Hrvatske.
To je neobičan kompromis i izvanredan spoj kopna i vode koji pruža utočište najraznovrsnijim biljkama i životinjama nudeći im sve što je najpotrebnije za život. Obrastao travom, rogozom, šašem i trskom nalikuje dijelom na travnjak ispresijecan plitkim barama, prekriven trajnim cvijećem sa raskošnim bojama i mnoštvom leptira, vretenaca i ostalih raznovrsnih kukaca što pogoduje životu ptica tijekom cijele godine, koje osim u rezervatu borave na cijelom području Parka. Na zimovanje redovito dolazi više od 140 000 ptica vodarica.
Vranski bazen je i iznimno važno arheološko nalazište. Fragmenti rimskih natpisa ugrađeni u Maškovića han i drugi pronađeni na trasi rimskog akvedukta potvrđuju veliku gospodarsku aktivnost Rimskog carstva na ovom području. Spomenuti akvedukt impresionira tehničkom savršenošću rimskih graditelja koji su izgradili vodovod od Vrane do Zadra s minimalnim padom od 1 mm/m, da bi uspješno doveli vodu do morske razine u samom Zadru.
INFORMACIJE:
PARK PRIRODE VRANSKO JEZERO
Kralja Petra Sračića 2
23 210 Biograd n/m
tel. +385 (23) 383 181
+385 (23) 38 64 55
e-mail: pp-vransko-jezero@zd.hinet.hr
www.vransko-jezero.hrKornati
Telašćica
Plitvička jezera
Krka
Paklenica
Sjeverni Velebit
Vransko jezero


Site content is copyright © 2003-2009 Marina Dalmacija d.o.o. Zadar . :: . Zadar web dizajn