Odabir jezika > Home > Nacionalni parkovi >Sjeverni Velebit

 
SJEVERNI VELEBIT
Nigdje na Velebitu nije se na okupu našlo toliko stjenovitih vrhova kao ovdje. Unutar granica NP Sjeverni Velebit našla su se i područja pod posebnom zaštitom, najvrjedniji svakako je strogi rezervat Rožanski i Hajdučki kukovi, kao osobit geomorfološki fenomen s površinom od 1220 ha.
Iznimno bogata flora vidljiva je u nizu zaštićenih cjelina: Velebitski botanički vrt (osnovan 1967. g.), s okolnim botaničkim rezervatom, a potom i Botanički rezervat Visibabas nalazištem hrvatske sibireje i Šumski rezervat "Borov vrh" s odlično očuvanim autohtonim sastojinama crnog bora . Na jugoistočnoj granici Park se približava specijalnom rezervatu šumske vegetacije, Štirovači - nekad prvom nacionalnom parku na ovim prostorima (uz Plitvička jezera) u kojoj se nalazi jak i nepresušan izvor pitke vode.
Šetnje kroz Hajdučke kukove otkrivaju nepregledno bogatstvo kraških oblika. Kukovi u sebi skrivaju najraznovrsnije speleološke objekte. U speleološkom smislu najveličanstvenija je Lukina jama (visinska razlika 1392 metra) u Hajdučkim kukovima. U Lukinoj jami 1994. godine pronađena je dosad nepoznata životinja iz reda pijavica; ne samo endemska špiljska vrsta nego i endemska porodica, kojeg su hrvatski biolozi nazvali Croatovranchus mestrovi. Među špiljama treba spomenuti Cerovačke pećine (sastoje se od Gornje - 1295 m, Srednje - 390 m i Donje - 2682 m dužine), koje s u proglašene Geomorfološkim spomenikom prirode.
Najljepši je vrh u sjevernom Velebitu, koji se diže se iz nepreglednog šumskog bogatstva, Veliki Kozjak (1629 m). S njega se pruža vidik na cijeli sjeverni i srednji Velebit.
Na primorskoj strani Velebita je uvala Zavratnica, potopljena dolina, najljepši detalj podvelebitske obale. Ljepotu Zavratnice, koja je zbog svoje neobičnosti proglašena i Geomorfološkim spomenikom prirode, može se najljepše doživjeti tijekom mirnijih zimskih dana kada je u njoj prisutna igra svjetla i sjene.
INFORMACIJE:
Uprava Nacionalnog parka Sjeverni Velebit
53 274 Krasno
Tel. ++385 (53) 851-113, 851-027, 884-551, 884-553
e -mail: npsv@np-sjeverni-velebit.hr
www.np-sjeverni-velebit.hr/Kornati
Telašćica
Plitvička jezera
Krka
Paklenica
Sjeverni Velebit
Vransko jezero

Site content is copyright © 2003-2009 Marina Dalmacija d.o.o. Zadar . :: . Zadar web dizajn