Odabir jezika > Home > Nacionalni parkovi > Plitvička jezera

 
Plitvička jezera
Plitvička jezera, najstariji i najveći hrvatski nacionalni park, koji je UNESCO proglasio svjetskom prirodnom baštinom ističu se iznimnom ljepotom jezera, slapova, spilja i šume.
Prirodni sustav NP Plitvičkih jezera jedinstven je primjer fizikalno-biokemijskog laboratorija na otvorenom. Njegov je temeljni fenomen poseban način stvaranja sedre, kao rezultat strogo određenih interakcija fizičko-kemijskih i bioloških osobitosti akvatorija u kršu, u današnjim klimatskim prilikama i uvjetima nenarušene prirodne ravnoteže. Stvaranjem vapnene kore na podvodnoj vegetaciji, na mjestima prelijevanja vode nastaju ustave kojima je dolina gornje Korane preinačena u niz od 16 stubasto poredanih bazena s protočnim jezerima.
Osnovna je značajka jezerskog sustava veličanstvena dinamika neprestanog rasta i preobražaja svih njegovih elemenata. Pod utjecajem rasta sedre vodeni jezici neprestano sele slapištem, tako da su dubina, veličina, oblik, pa čak i broj jezera te njihov raspored u stalnoj i brzoj mijeni. Kruna su te svojevrsne vodene simfonije Sastavci (sutok Korane i potoka Plitvica), sa 72 m visokim plitvičkim slapom.
Zbog povoljnog prometno – zemljopisnog položaja i atraktivnosti fenomena prirode ovaj je Nacionalni park postao primamljivo odredište posjetiteljima iz zemlje i svijeta. S Marinom Dalmacija, većim dijelom od 150 km udaljenost, povezan je auto cestom.
Nacionalni park Plitvice nudi vrhunske estetske užitke, ali i bogatu pouku. Temeljna je pouka zorne plitvičke škole skladnost i nedjeljivost prirodnog sustava, te nužnost održavanja sklada između prirode i čovjeka s ciljem zaštite osjetljive ekološke ravnoteže jezerskog biodinamičkog sustava.
INFORMACIJE:
Nacionalni park Plitvička jezera
53231 Plitvička jezera
Tel. +385 (53) 751 015
+385 (53) 751 014
Fax. +385 (53) 751 001
e-mail:info@np-plitvicka-jezera.hr
www.np-plitvicka-jezera.hrKornati
Telašćica
Plitvička jezera
Krka
Paklenica
Sjeverni Velebit
Vransko jezero

Site content is copyright © 2003-2009 Marina Dalmacija d.o.o. Zadar . :: . Zadar web dizajn